Kleva Gruva

Regn i Kalmar! Vad gör man då ? Jo ,man kollar på MSN väder om vädret är bättre någon annanstans.
Enl prognosen skulle det vara bättre norr om kalmar.Letade på utflyktsmål och hittade nått spännande ,nämligen Kleva Gruva ,som ligger i Holsbybrunn i närheten av Vetlanda.
Vägen dit var backig och kringelkrokig och kittlade skönt i magen,men ganska kul att köra . Vi passerade små genuina byar ,vilket man aldrig gör annars, eftersom man alltid har bråttom och därför väljer motorvägen där man varken ser folk eller fä.
Så småningom nådde vi målet och vädret var som lovat,kanonfint.Vi betalde inträde ,90 kr /pers. och utrustade oss med stövlar,jacka (finns att låna) ficklampa,hjälm och karta.Nu skulle vi bege oss på upptäcksfärd ,först fick vi ta oss igenom en lång gång med lågt i tak. Huvudet slog i ett par gånger,men ingen fara ,hjälmen var på. Man förstår att man använde sig av dvärgar och barn i grottorna.De barn som var i grottan i dag, hade absolut inga problem med att stöta  i huvudet i taket eftersom takhöjden var som gjord för småttingar.
Det var blött i en del gångar och på vissa ställen gick vattnet upp till fotknölarna,därav stövlar på fötterna. Förutom Janne som envisades med att gå i sina gympadojor :)  Mitt i grottan var Storgruvan och där var det högt i tak. Högt,högt upp kunde man se solen stråla ner från grottöppningen och spred sina strålar på den lilla sjö som fanns i mitten.
Alla gångar hade olika namn, allt från Bergakungens sal till Stollaböjen .En av de större platserna kallas för malmkyrkan,vet inte varför,men det kanske var just där, som dom bröt malmen.(gissar). 
Gruvan ligger på 55 meters nivå och temperaturen är ca.3 grader (därav lånejacka).Här o där kunde man se små små sjöar och tittade man ner i vattnet,som var väldigt rent och klart,så såg man att det var väldigt,väldigt långt till botten.
 
Utanför grottan finns gott om sittplatser och grillplatser,så vill man kan man ta med egen korv och grilla.Där finns också aktivitetsbanor för barn och om man vill så kan man få lära sig hur man vaskar guld.
Möjlighet att köpa souvernier och glass mm.finns också
En väldigt spännande och sevärd utflykt som jag gärna åker till flera gånger
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0